Potrzebowałam jasnych bułek bez glutenu

Naprawdę byłam przekonana, że moje problemy z trawieniem wzięły się z tego, że w życiu mam dużo stresów i jestem zabiegana. Praktycznie codziennie jadałam w biegu i jadłam byle co. Chciałam tylko zapchać żołądek, żeby mi w nim nie burczało. Kiedy jednak zaczęłam chodzić po lekarzach, okazało się, że mój problem jest poważniejszy niż mi się wydawało i nie wystarczy tylko zwolnić tempa życia. Okazało się, że mój organizm nie toleruje glutenu.

Poszukiwania jasnych bułek bezglutenowych

jasne bułki bezglutenoweKiedy dowiedziałam się, że powinnam przejść na dietę bezglutenową, najbardziej bałam się tego, że nie będę mogła jeść moich ulubionych śniadań. Zawsze na śniadanie zjadałam bowiem bułkę z serkiem śmietankowym i pomidorem. Całe szczęście dowiedziałam się, że obecnie można kupić pyszne pieczywo bezglutenowe. Mało tego nie musiałam nawet po nie nigdzie daleko jeździć, bowiem dostępne było ono w piekarni obok mojego miejsca zamieszkania. Poleciła mi go sprzedawczyni z piekarni. Były to jasne bułki bezglutenowe wykonane z mąki kukurydzianej. Przekonała mnie ona, że te bułki są bardzo smaczne i nie zawierają nawet odrobiny glutenu. Mają miękki środek oraz chrupiącą skórkę. Swoją świeżość zachowują one nawet na drugi dzień. Do wyboru miałam bułki bez żadnych dodatków, a także z dodatkiem słonecznika i maku. Osobiście zdecydowałam się na bezglutenowe bułki ze słonecznikiem. Były one bardzo tanie. Jedna bułeczka kosztowała zaledwie kilkadziesiąt groszy. Wobec tego kupiłam od razu kilka, aby mieć je nie tylko na dzisiaj, ale też na jutro. Po przyjściu do domu od razu rozkroiłam jedną z nich i posmarowałam ulubionym serkiem. Byłam wprost pod wrażeniem pysznego smaku bułki bezglutenowej, którą kupiłam. Okazała się ona naprawdę bardzo smaczna. Miękki środek miał lekko słodki, naturalny smak. Bułka w zasadzie rozpływała się w ustach i pasowała do wszelkich możliwych kanapek.

Jestem bardzo zadowolona z faktu, że udało mi się dostać takie bułki bez glutenu w tak niskiej cenie. W zasadzie, gdyby ktoś nie wiedział pewnie by nie poznał, że nie jest to tradycyjna bułka pszenna. Sama dowiedziałam się również, że pieczywo bezglutenowe wykonane z bułki kukurydzianej jest o wiele zdrowsze niż tradycyjne. Mniej wzdyma ono żołądek i jest łatwiejsze do strawienia.