Rodzice się często zastanawiają czym zastąpić popularne masło czekoladowe, które dzieci uwielbiają. Są one powszechnie dostępne, jednakże nie należą do zdrowych, ponieważ zawierają mnóstwo cukru i sztucznych dodatków.
Jak przygotować masło orzechowe?
Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowym składnikiem naszej diety, który powinien być na stałe w niej obecny. Są one cennym źródłem witamin i minerałów, które nasz organizm potrzebuje mieć dostarczane każdego dnia. Najlepiej jest je spożywać jako dodatek w ramach urozmaiconej diety, gdyż są kaloryczne. Poza surową postacią, można je spożywać także jako masło orzechowe, które bardzo łatwo przygotować w domu. Jedyne co jest potrzebne, to dobry blender oraz dwieście gramów dowolnie wybranych orzechów. Żeby uzyskać konsystencję masła, należy odpowiednio długo mielić orzechy, dzięki czemu wydzieli się z nich naturalny olej. Oddzielenie się masła od oleju jest naturalnym procesem, który nie wpływa na jakość produktu. Jeżeli chodzi o zakup takiego masła, to również jest ono dostępne w wielu sklepach spożywczych, a także w punktach ze zdrową żywnością, gdzie posiadają odpowiednie certyfikaty. Na pewno znajdzie się w nich pasta z prażonych orzechów laskowych, nerkowca, włoskich czy też popularnych orzechów arachidowych. Jest to doskonała alternatywa dla kremów czekoladowych, a także różnych smarowideł smakowych z dodatkiem cukru lub soli. Z pewnością każdemu dziecku zasmakuje taka pasta, gdyż doskonale pasuje do kanapek.
Na rynku znajdziemy przynajmniej kilkunastu producentów różnego rodzaju past orzechowych z dodatkami lub też bez. Pasta z orzechów laskowych jest najbardziej popularna, gdyż stanowi składnik domowych kremów z dodatkiem kakao czy też daktyli, ale też świetnie smakuje w naleśnikach.